Norge i ett nötskal

Kjeåsen

Norge i ett nötskal

GEILO - FLÅMSBANA - NÄRÖYFJORDEN - KJEÅSEN En mycket uppskattad resa till Geilo! Skidorten som på sommaren är en naturpärla med sin friska fjälluft och möjlighet till mycket intressanta utflykter.

Flåmsbana, kanske den vackraste tågsträckan i världen, och underbara Näröyfjorden. Vi besöker också Kjeåsen, tidigare en av världens mest isolerade gårdar och Hardangervidda Natursenter med fantastisk film!

Dag 1 Hemorten–Kongsberg–Geilo
Vi åker igenom Bohuslän mot Svinesund. Vi fortsätter sedan via Drammen till lunchpausen i Silverstaden" Kongsberg. Passa på att besöka Norsk Bergverksmuseum med silver, mynt, industrihistoria, skidhistoria m.m. Därefter vidare till Geilo, vackert beläget på den norska högfjällsplatån Hardangervidda. Här bor vi tre nätter.

Dag 2 Flåmsbana och båtresa på Näröyfjorden
I dag väntar en underbar utflykt. Vi får uppleva otroliga vyer. I Geilo går vi ombord på ett tåg som tar oss över Hardangervidda. Tåget stannar bl.a. på banans högsta punkt vid Finse 1 222 m.ö.h. med utsikt mot Hardangerglaciären. I Myrdal går vi ombord på ett tåg som tar oss ner till Flåm vid Aurlandsfjorden. Härifrån kan du glida med båt över världens längsta fjord Sognefjordens "armar" Näröyfjorden och Aurlandsfjorden (tillägg). Båten passerar mäktiga vyer med höga fjäll, vattenfall, små gårdar och byar. Vi åker sedan med vår buss in i Aurlandsdalen och över fjället tillbaka till Geilo.

Dag 3 Hardangervidda, Kjeåsen, Hardangervidda Natursenter
Vi åker västerut över Hardangervidda med mäktiga vyer mot bl.a. Hallingskarvet och Hardangerjökulen, genom Måbödalen till Eidfjord vid Hardangerfjorden. Färden går vidare genom en tunnel upp till Kjeåsen, som före kraftverksbygget var en av världens mest isolerade gårdar. Kjeåsen har lockat många svenska turister sedan Bror Ekström skrev boken "Folket på Kjeåsen". Björg Wiik tar emot oss, och via en inspelning får vi höra om de människor som tidigare bodde här uppe under hårda förhållanden. Lunchpaus vid Hardangervidda Natursenter. Här ser vi en fantastisk film där fjord, fjäll och fors är huvudtema. På vägen tillbaka över Hardangervidda stannar vi till vid Vöringsfossen och den mäktiga Sysendammen.

Dag 4 Geilo–Dröbak–Hemorten
Efter frukost lämnar vi Geilo och via Oslo kommer vi till den vackra pärlan Dröbak vid Oslofjorden. Här blir det lunchpaus och möjlighet att besöka ”Julehuset” och ”Julenissens postkontor". Vi fortsätter mot Sverige efter några minnesvärda dagar vid och på Hardangervidda.

Skriv ut ikon

4 575 kr / person

Avgått 2019-09-08

4 dagar


I priset ingår:
• Bussresa
• Del i dubbelrum
• Frukostbuffé
• Middag dag 1 - 3
• Tågresa på Bergensbanen
• Tågresa på Flåmsbana
• Besök i Dröbak
• Besök på Kjeåsen
• Besök med film på      Hardangervidda Natursenter
• Vägavgifter
• Reseledarservice

Enkelrumstillägg:  1 150 kr


Valuta NOK

Tillägg

Båttur på Näröyfjorden 495kr

Påstigningsorter

Mariestad, Resecentrum hpl A/B 05:00
Skövde, Resecentrum 05:35
Skara, Busstation 05:55
Lidköping, Resecentrum hpl R/S 06:00
Vara, Resecentrum 06:30
Vårgårda, Rasta 06:55
Alingsås, Götaplan 07:10
Floda, Preem/Cirkle K 07:25
Göteborg, Åvägen 42 (Focusgrillen) 08:00
Uddevalla, Torp, hållplats F 09:00