Vin & Sparris resa Pfalz
Vi kommer till Pfalz när allt grönskar och blommar. Sommaren med härlig sol är på plats och sparrissäsongen går på högvarv. I byarna har festerna börjat och man provar för fullt det föregående årets vin. Det är dags att dra på shortsen.
Välkommen med på en resa med vinprovningar av tyska och franska viner under ledning av vår reseledare Jan-Ove Ahlgren som är vinkunnig och specialist på området och vindistriktet Pfalz.
Dag 1
Vi lämnar hemorten på morgonen. Efter frukostpaus och färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden når vi Tyskland. Sedan vidare söderut på Autobahn via Hamburg mot Hannover. En liten vinprovning i bussen, där vi berättar om tyskt vin och tysk vinodling. Första natten i Hannover området med middag på hotellet.
Dag 2
Efter tidig frukost rullar vi söderut mot vindistrikten. Kaffe- och lunchpauser. På eftermiddagen passerar vi floden Rhen och kommer snart till Tysklands största vindistrikt Rheinhessen. Besök på landets minsta aktiva vinförening i Albig. Vi gör en runda i vinkällaren och en intressant vinprovning. Här finns möjlighet att handla av de viner som provats. Kort därefter är vi i Pfalz och vårt hotell, middag på kvällen.
Dag 3
Första besöket är hos en bonde, som odlar sparris och vin. Vi får en visning av odlingen och hanteringen av sparris. Här kan vi beställa sparris och även köpa vin. Vi gör en tur genom det böljande vinlandskapet på ”Deutsche Weinstrasse” till Kallstadt. Där tar vi lunchpaus och sedan är det dags för en härlig Vinprovning i Kallstart. Det blir därefter dags för en lokal vinfest, där vi kan prova vin och äta gott grillat. Denna kväll äter vi på vinfesten. (Ingen middag ingår)
Dag 4
Via vingårdar och sparrisfält mot Dudenhofen, I denna kända sparrisby äter vi sparrismiddag i Stadthalle. En festmåltid med sparrisrätter och vin. Vidare mot Sausenheim och eftermiddagens vinvandring, som går uppe i vinbergen. Vi besöker vinstånd och köper vin och det finns även god mat i stånden runt vandringsleden. Härifrån har vi en härlig utsikt över det vackra vinlandskapet i norra Pfalz. Vi stannar här på eftermiddagen, innan vi reser till Ungstein och en ”svensk-norsk-tysk” restaurang och avslutar med middag. Sedan åter till vårt hotell.
Dag 5
Utflykt till Alsace med vinprovning. Snart är vi i det fina böljande vinområdet Le Couronne D’Or (Guldhyllan) runt vinstaden Molsheim. På förmiddagen besöker vi först en fin privat vinodlare, Domaine Becht i Dorlisheim. Därefter lunchpaus i Mutzig, Efter detta styr vi norrut mot Pfalz för sista middagen vårt hotell.
Dag 6
Efter frukost styr vi norrut på Autobahn. Kaffe- och lunchpauser tar vi under resan. På kvällen når vi ön Fehmarn och vårt hotell, där väntar fina rum och efterlängtad buffé.
Dag 7
Via Puttgarden-Rödby och Helsingör-Helsingborg är vi ter i Sverige. Paus för kaffe och måltider på lämpliga platser och vi år åter hemma framåt kvällen.