Piemonte med Lago Maggiore

Vy över Barolo omgivet av vinfält.

Piemonte med Lago Maggiore

Piemonte - vid bergets fot. En resa där vi upplever såväl underbara naturscenerier som mycket kultur och besöker några av Italiens förnämsta vinområden.

Vår vistelse i Piemonte börjar vid Lago Maggiore, den vackraste bland de stora sjöarna i norra Italien. Vi får lära känna regionens matspecialiteter och viner. Från Piemonte kommer t.ex. vit tryffel, risottoris, fonduta, bagna cauda, pannacotta, vit nougat, choklad, flera producenter av den berömda Gorgonzolaosten,  samt de välsmakande vinerna Barolo, Barbaresco, Nebbiolo och Asti Spumante – Italiens champagne. ”Slow food-rörelsen” har sitt säte i Piemonte, här är det en tradition att leva gott. 
Benvenuti – Välkommen !

Dag 1 Hemorten – Bremen
Avresa på morgonen. Färjor: Helsingborg–Helsingör och Rödby–Puttgarden. Övernattning i Bremen.

Dag 2 Bremen – Bad Dürkheim – Offenburg
Vi åker i Rheinland-Pfalz området och under eftermiddagen kommer vi till kur- och vinorten Bad Dürkheim vid Tyska vinvägen. Här finns bl.a. det enorma vinfatet Dürkheimer Riesenfass. Vidare till Offenburg. 

Dag 3 Offenburg – Luzern – Lago Maggiore/Stresa
Underbara vyer med sjöar och alper på vår väg genom Schweiz. Lunchpaus i Luzern vid sjön Vierwaldstättersee. Vi kommer till norra änden av den vackra sjön Lago Maggiore och passerar gränsen till Italien och regionen Piemonte. Vi bor två nätter i Stresa direkt vid Lago Maggiore.

Dag 4 Stresa
I Stresa strosar vi omkring och kan, från något kafé vid stranden, njuta av sköna vyer över sjön och mot de omgivande bergen. Åk linbana till 1491 m.ö.h. med underbara vyer över 7 sjöar. Uppe på berget finns även en Botanisk trädgård med ca 1000 alpblommor. Här finns möjlighet till båttur på Lago Maggiore.

Dag 5 Stresa – Barolo
Vi lämnar den vackra Lago Maggiore och kommer till Vercelli som är risets huvudstad i Europa. Vid floden Po åker vi över stora slätter med risfält (risottoris) och vidare in i det vackra vindistriktet Monferrato med vinodlingar, skogar och sömniga småstäder på kullarna. Vidare till Asti som är huvudort för framställning av det mousserande vinet Asti Spumante. Lunch och vinprovning strax utanför staden. Vi följer floden Tánaro till den charmiga lilla staden Barolo där vi bor två nätter. 

Dag 6 Utflykt i vinområdet runt Barolo
Barolo är en pittoreska småstad. I stadens slott inryms såväl vinmuseum och vinkällare som ett enotek med viner från över 100 producenter. Området är berömt för sina vingårdar och sin vita tryffel. Vi gör en utflykt i ”Barolo-land”, vindistriktet sydväst om Alba med vackra kullar, krönta med medeltida städer och slott. På en kulle ligger La Morra. Härifrån har vi den bästa utsikten under vår tur i vinområdet. Vi besöker en privat vinodlare och provar några av godsets viner. 

Dag 7 Barolo – Torino
Piemontes huvudstad Torino är mycket intressant och sevärd. Stadskärnan är en av de mest attraktiva i Europa och staden var under flera århundraden huvudstad i kungadömet Savoyen. Torino var det enade Italiens första huvudstad och de kungliga residensen finns med på UNESCO´s världsarvslista. Vinter-OS arrangerades i Torino 2006 och ett par kilometer från centrum ligger Stadio Olimpico di Torino (invigning och avslutning), PalaOlimpico (ishockey) och Arco Olimpico (olympiska bågen). En lokalguide visar oss många sevärdheter i stadens vackra historiska centrum. Vi har även tid på egen hand och då kan vi t.ex besöka något av de många vackra kaféerna. Bicerin (espresso/choklad toppat med grädde), Guianduiotti (chokladbitar) och Pinguino (glass) är några läckra specialiteter från Torino.  

Dag 8 Torino – Montreaux – Mulhouse
Nu lämnar vi Piemonte och åker norrut mot natursköna Aostadalen och sedan genom St Bernhardstunneln in i Schweiz. Lunchpaus i Montreux, som ligger vackert vid Genèvesjön. Vidare förbi Fribourg och Schweiz huvudstad Bern till knutpunkten Basel vid floden Rhen. Övernattning strax norr om Mulhouse i södra Alsace. 

Dag 9 Mulhouse – Einbeck – Hannover
Via Heidelberg och Frankfurt kommer vi till den mycket sevärda korsvirkesstaden Einbeck. Vi har paus i den gamla stadskärnan innan vi fortsätter till Hannover för övernattning.

Dag 10 Hannover – Hemorten
Färjor: Puttgarden–Rödby och Helsingör– Helsingborg. På kvällen är vi tillbaka på hemorten efter några upplevelserika dagar i njutbara Piemonte. 

Bokningen stängdes 2023-09-04 00:00
Skriv ut ikon

15 275 kr / person

Avgått 2023-09-04

10 dagar


​I priset ingår:
• Bussresa
• 9 nätter i dubbelrum
• Frukostbuffé dag 2 - 10
• Middag dag 1 - 9
• Rundtur med lokalguide i Torino 
• Vinprovning med lunch vid Asti
• Vinprovning i Barolo
• Besök i Bad Dürckheim, Luzern,     Montreaux och Einbeck
• City tax Stresa, Barolo och Torino
• Färjeavgifter
• Vägavgifter
• Reseledarservice

Enkelrumstillägg:  2 000 kr

Valuta: Euro och CHF
Pass: Ja

Tillägg

Brev per post 25kr
Utflykt Borromeiska öarna 350kr

Påstigningsorter

Mariestad, Resecentrum hpl N/O 05:00
Skövde, Resecentrum 05:35
Skara, Busstation 05:55
Lidköping, Resecentrum hpl R/S 06:00
Vara, Resecentrum hpl A 06:30
Vårgårda, Järnvägsstation hpl X 06:55
Alingsås, Göteborgsvägen 7/Pendel-P 07:10
Floda, Preem/CirkleK 07:25
Göteborg, Åvägen 42 (Focusgrillen) 08:00
Kungsbacka, Onsalamotet E6 (CirkleK) 08:30
Varberg, Björkäng Vägkrog (efter paus) 09:45
Falkenberg, Station Kilavägen 2 10:00
Halmstad, Arena Huvudentré 10:25
Helsingborg, ForSea term. bussincheck 11:15

Hotell

Hannover: Hotel Landgut Horn 2023-09-04
Offenburg: Mercure / Messeplatz 2023-09-05
Stresa: Milan Speranza Au Lac 2023-09-06
Barolo: Hotel Barolo 2023-09-08
Torino: BW Hotel Crimea 2023-09-10
Mulhouse: BW Au Cheval Blanc 2023-09-11
Hannover: GHOTEL hotel & living 2023-09-12

Vinprovningar:
Dag 5 i Asti
Dag 6 i Barolo

 

Utflykt till Borromeiska öarna

Halvdagstur med båt till två av de små Borromeiska öarna i sjön. Isola Bella består av en stor trädgård som omger ett majestätiskt barockpalats, och på Isola dei Pescatori, finns en medeltida och målerisk fiskarby. Utflykten kostar 350 SEK.